Regenmeisje

Wat is PTSS?

Je hebt iets naars meegemaakt en merkt dat dit nog steeds veel invloed op je heeft. Je bent erg gespannen, schrikachtig en onrustig. Je wordt soms overvallen door levendige herinneringen aan de gebeurtenis(sen). Of je hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je de nare gebeurtenis opnieuw beleeft. Wat er is gebeurd, recent of vroeger, is zo anders, pijnlijk, schokkend of extreem dat het je niet lukt om het een plek te geven. Herken je dit? Dan is het mogelijk dat je psychotraumaklachten of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt.

Het is normaal dat je na het meemaken van één of meerdere hele nare gebeurtenissen allerlei stressklachten ervaart. Meestal verdwijnen die klachten vanzelf na verloop van tijd. Maar soms blijft de gebeurtenis je achtervolgen.

Mensen met PTSS hebben last van de volgende klachten:

  • Herbelevingen: je beleeft de nare gebeurtenis(sen) steeds weer opnieuw. Zo kun je last hebben van opdringerige gedachten, nachtmerries en levendige herinneringen. Je voelt, ziet, proeft en ruikt telkens weer wat er in het verleden gebeurde.
  • Vermijdingsgedrag: alles wat met de nare ervaring te maken heeft, ga je uit de weg. Je mijdt bepaalde mensen of de plek waar het is gebeurd. Je wil er niet over praten en je sluit je af voor anderen. Mogelijk ontken je wat er is gebeurd. Ook vluchten in alcohol, drugs of werk komt voor.
  • Veranderingen in gedrag en gevoel: na een nare gebeurtenis kun je last hebben van een kort lontje, gespannen zijn en je opgefokt voelen. Of je bent schrikkerig en angstig. Daarnaast kunnen boosheid, minderwaardigheidsgevoelens, somberheid, slecht slapen en concentratiestoornissen optreden.