Sanne (30), seksueel misbruik

Op mijn 15e ben ik seksueel misbruikt en mishandeld door een onbekende man. Ik heb toendertijd aangifte gedaan, mijn leven opgepakt en mij voorgenomen er niet meer naar om te kijken. Ik kwam afgelopen jaar bij Esther terecht omdat de zaak door een DNA match weer werd geopend, en ik – tegen mijn verwachtingen in – er veel moeite mee had: Ik hield het geheim voor mijn omgeving, schaamde mij ervoor, wilde niet naar de zitting, voelde mij eenzaam en angstig. Ook andere nare gebeurtenissen uit mijn leven kwamen naar boven, ik werd somber en kon er geen orde meer in scheppen in mijn gedachten.

Ik keek op tegen therapie, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig: Door de sessies bij Esther had ik een uitlaapklep om mijn gedachten uit te spreken, wat erg hielp in het identificeren van de hoofd en bijzaken en mijn emoties. Er kwam lucht en licht bij. Door een aantal goedgeplaatste zinnen en vragen door Esther kwam ik verder dan ik alleen had kunnen komen. Uiteindelijk ben ik naar de zitting geweest, heb ik mij daar uitgesproken als slachtoffer, en meer mensen in mijn omgeving betrokken in het proces.

Na een korte periode van drie maanden therapie besloten wij gezamenlijk dat ik weer op de rit stond. Ik ben assertiever en emotioneel opener geworden. Ik ben hier erg dankbaar voor, want ik denk dat het een grote positieve impact zal hebben op mijn relaties voor de rest van mijn leven.