Rahel (30), seksueel misbruik, in ander gezin wonen

Maandenlang ging ik gespannen en emotioneel naar mijn werk. ’s Avonds kwam ik regelmatig huilend thuis. Ik had problemen met zelfacceptatie, zelfvertrouwen en zelfcompassie en ik had angst om verlaten te worden. Mijn lichaamstherapeut waar ik al 10 jaar bij terecht kon, verhuisde naar het oosten van het land. Het was te ver voor me. Ik wilde hulp in Haarlem en Esther haar introductie op haar website sprak me aan.

In eerste instantie wilden we de trauma’s van het seksueel misbruik en het niet mogen wonen bij mijn eigen ouders aanpakken door middel van EMDR sessies. We kwamen er al snel achter dat de trauma’s geen trauma’s meer waren en EMDR daarom geen hulp bood.

Door middel van schematherapie leerde ik vaste patronen te herkennen, de patronen waardoor ik keer op keer in dezelfde situatie terecht kwam. Een situatie waarbij ik niet voor mezelf koos maar uit angst keuzes maakte om erkenning en acceptatie van anderen te krijgen. Ik zag in dat deze vaste patronen, die me vroeger hielpen te overleven, me nu niet meer dienden. Ik ging mezelf nieuwe patronen aanleren en kon deze tijdens de sessies met Esther evalueren.

In een jaar tijd heb ik me mezelf het mooiste cadeau ooit gegeven. Een leven vol zelfvertrouwen, zelfliefde en zelfacceptatie. Ik word nog steeds getriggerd met mijn vaste patronen en denkwijze maar het lukt me om deze eerder te herkennen en mede door meditatie van een afstand te bekijken waardoor ik de tijd neem om bewuster keuzes te maken. Keuzes vanuit mijn hart in plaats vanuit angst.