Verlamd van angst

Zojuist is een nieuw boek verschenen over het verschijnsel waarbij mensen tijdens een heftige traumatische ervaring verlamd kunnen raken.

Het boek heet: “Verlamd van Angst, herstellen na seksueel misbruik” en is geschreven door Agnes van Minnen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij zegt over haar boek: “geschreven voor slachtoffers en hun omgeving, maar ook interessant voor hulpverleners. Reacties tijdens en na seksueel geweld worden beschreven vanuit een overlevingsperspectief”.

“Verlamd van angst, herstellen na seksueel misbruik” door Agnes van Minnen

Dit is wat Karin Bloemen over het boek schreef: “Dat dit boek van Agnes belangrijk en nog steeds zeer nodig is, is eigenlijk heel erg. Het betekent dat er nog steeds veel misbruik plaatsvindt, in alle geledingen van onze samenleving. Het heeft een enorme impact op het leven van jonge mensen, mannen en vrouwen, die jarenlang met pijn en verdriet en schaamte leven. Dat het mij ook is overkomen is geen nieuws; ik ben sexueel misbruikt van m’n 7e levensjaar tot m’n 14e, en heb daar een leven lang mee moeten dealen. Ik had toen geen handvatten, geen guide-boek, kreeg geen behandeling bij een psycholoog of psychiater. Ik moest er maar beter nooit over praten, dat was hoegenaamd ‘beter voor iedereen’. [..] Was er maar zo’n boek geweest toen ik jong was! Dat had me vele jaren pijn en verdriet gescheeld…”